• It Architectuur Amersfoort
  • Home
  • Diensten
  • Informatiemodellering

Informatiemodellering

Is het voor medewerkers duidelijk wat de gegevens in de verschillende systemen betekenen? Kunnen gegevens betekenisvol worden gedeeld met partners?

Betekenis geven aan gegevens

Gegevens zijn de grondstof voor digitale transformatie, maar zijn pas bruikbaar als ze betekenisvol zijn. Het is daarom belangrijk om de relevante begrippen in een domein goed te definiëren. Dat kun je doen in de vorm van een thesaurus: een woordenboek waarbij elk woord is voorzien van uitleg en andere extra informatie. Denk aan een definitie, toelichting en relaties met andere begrippen. Een thesaurus moet worden verdiept tot een informatiemodel als je de gegevensuitwisseling wilt standaardiseren. Een informatiemodel geeft structuur en betekenis aan gegevens en zorgt dat gegevens ook tot informatie leiden. Het maken van informatie- en gegevensmodellen is niet nieuw, maar de verdere digitalisering van de maatschappij zorgt wel voor hernieuwde belangstelling. Zowel bedrijven als overheidsorganisaties zien steeds meer het nut in van het maken van het definiëren van begrippen en het opstellen van informatiemodellen.

Wat bieden wij?

ArchiXL is gespecialiseerd in gegevens-, informatie- en kennisintensieve vraagstukken en heeft ruime kennis en ervaring op het gebied van informatiemodellering. We hebben in verschillende organisaties en voor verschillende sectoren thesauri en informatiemodellen opgesteld. Zo hebben we onder meer een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van informatiemodel geluid, de energiethesaurus en het metadatamodel van Rijkswaterstaat. We hanteren bij het opstellen van informatiemodellen het metamodel voor informatiemodellering (MIM).  Deze standaard zorgt dat informatiemodellen meer uniform zijn. Hierdoor zijn ze eenvoudiger interpreteerbaar en is het ook mogelijk ze geautomatiseerd te verwerken, bijvoorbeeld door ze om te zetten naar fysieke schema's.

We bieden ook software waarmee begrippen en informatiemodellen laagdrempelig beschikbaar kunnen worden gesteld. BegrippenXL is een thesaurusplatform, gebaseerd op de SKOS standaard waarmee je laamgdrempelig en intuïtief door begrippen heen kunt navigeren. Je kun zowel alfabetisch, hiërarchisch als via groepen door begrippen heen navigeren en je kunt ook zoeken in de teksten van de begrippen. Via ons WikiXL platform kun je informatiemodellen die voldoen aan het metamodel voor informatiemodellering ontsluiten. Via de diagrammen kan door de inhoud van informatiemodellen heen worden genavigeerd.

Whitepaper

We hebben onze visie op het belang van het definiëren van begrippen opgeschreven in de vorm van een whitepaper. Het whitepaper kun je hier downloaden.

Meer weten over het onderwerp? Neem contact op met Danny Greefhorst (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0645239926)