• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Diensten
  • Verbeteren datakwaliteit

Verbeteren datakwaliteit

Heeft u zicht op de kwaliteit van uw data? Weet u zeker dat uw rapportages kloppen? Is data versnipperd over allerlei systemen?

Zicht op datakwaliteit

Datakwaliteit is de mate waarin data voldoen aan expliciete en impliciete behoeften; of ze passen bij het gebruik. In veel organisaties blijkt dat datakwaliteit een groot probleem is. Organisaties zijn zich er alleen niet altijd bewust van. Het komt naar boven op de meest onwenselijke momenten. Bijvoorbeeld als een applicatie vervangen moet worden door een andere applicatie; dan blijkt ineens dat het migreren van de data veel werk kost. Er kunnen ook ineens specifieke problemen in specifieke processen optreden, die veroorzaakt blijken door slechte data. Rapportages kunnen ook vragen oproepen over hun betrouwbaarheid en de mate waarin ze herleidbaar zijn naar de onderliggende data.

Het is belangrijk om te beseffen dat datakwaliteit een functie is waar allerlei rollen, processen, gegevens en systemen voor nodig zijn. Het is een belangrijke pilaar onder datamanagement in meer algemene zin. Het is ook niet iets dat je typisch even snel fixed; het vraagt langere tijd continue aandacht om het op een bepaald niveau te krijgen. Er zijn allerlei routes die je kunt volgen als je met datakwaliteit aan de slag gaat. Zo kun je je richten op de structurele inrichting maar kun je ook met concrete kwaliteitsproblemen aan de slag. Onderstaande routekaart geeft een aantal veelvoorkomende routes.

routes naar datakwaliteit

Wat bieden wij?

ArchiXL heeft al jaren ervaring met datamanagement en datakwaliteit in een grote diversiteit van organisaties en situaties. Zo hebben we in de context van de Omgevingswet een kwaliteitsraamwerk en een concreet stappenplan ontwikkeld waarmee (overheids)organisaties aan de slag kunnen om klaar te zijn voor de Omgevingswet. We hebben verbeterplannen opgesteld voor de inrichting en verbetering van datamanagement en datakwaliteit. We nemen datakwaliteit integraal mee in het ontwerp van processen en systemen. We hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van kwaliteitsdashboards. Daarnaast kijken we vaak vanuit een organisatiebreed perspectief naar mogelijke verbeteringen op het gebied van informatievoorziening, waarbij datakwaliteit een veelvoorkomend thema is. We constateren regelmatig dat data versnipperd zijn over allerlei afdelingen, processen en systemen waardoor er allerlei inconsistenties bestaan. We definiëren dan roadmaps waarin we verbetermaatregelen in een logische volgorde plaatsen. We nemen datakwaliteit ook mee in situaties waarin ons gevraagd wordt om datamanagement in meer algemene zin te beoordelen of in te richten,

Whitepaper

We hebben onze visie op datakwaliteit en de relatie met datamanagement opgeschreven in de vorm van een whitepaper. Het whitepaper kun je hier downloaden.

Meer weten over het onderwerp? Neem contact op met Danny Greefhorst (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0645239926)

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60A-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief