• It Architectuur Amersfoort

  

 • Home
 • Opleidingen
 • Effectiever als IT-architect

Effectiever als IT-architect

Het werk van een architect is complex. Het maken van kaders voor de ontwikkeling van IT-voorzieningen is meer dan een technisch-inhoudelijke discussie. Het gaat over doelen van de organisatie en hoe IT die ondersteunt, rekening houdend met kwaliteitseisen als bijvoorbeeld efficiëntie, stabiliteit en flexibiliteit. Dit vraagt van de architect dat hij zich verplaatst in de problematiek van de organisatie. En dat hij helder keuzes kan maken ten aanzien van de architectuurkaders die daarvoor nodig zijn en alle belanghebbenden daarin kan meenemen.

Projecten ondersteunen in het werken 'onder architectuur' vraagt van de architect het vermogen om zich in te leven in de belangen en behoeften van het project om van daaruit de beste 'architectural fit' te bereiken. Dit vraagt meebewegen. Maar het vraagt soms ook stevigheid van de architect. En dat alles binnen de dynamiek van projecten. Wensen veranderen, nieuwe belanghebbenden dienen zich aan en prioriteiten wijzigen tijdens het project. Hoe houd je als architect je hoofd en je hart bij de zaak? In de praktijk dringt de vraag zich wel eens op of de architect het proces beheerst of juist andersom.

Programma

Jouw effectiviteit als IT architect is niet in de eerste plaats afhankelijk van je analytische vaardigheden. Om meer grip te krijgen op het architectuurproces zijn juist je gedrag en communicatie doorslaggevend. In deze training wordt je bewust van je eigen gedrag en communicatie én ga je zien waar dat jouw rol als architect versterkt en waar niet. Dat helpt je om bewuster je stijl van communiceren en je aanpak te kiezen. Daardoor sluit je beter aan bij je eigen waarden en die van belanghebbenden uit de projecten en vergroot je je effectiviteit.

De training omvat de drie fasen van leiderschapsontwikkeling:

Deel 1: Bewustwording

 • Wat zijn de uitdagingen van het vak?
  De werkcontext
 • Wat zet je daarvoor van jezelf in?
  Kwaliteit van waarneming, representatiesysteem, persoonlijkheidstype
 • Vanuit welke ideeën en waarden werk je?
  Waarden van het vak, overtuigingen over jezelf en over de ander

Deel 2: Keuzes maken in gedrag

 • Welke gesprekstechnieken zijn ondersteunend?
  Contact, uitvragen, luisteren
 • Hoe beïnvloed je besluitvorming?
  Stakeholdermanagement, onderhandelen, beïnvloedingsstijlen

Deel 3: Verantwoordelijkheid nemen

 • Wat kom je tegen bij het toepassen in de praktijk?
  Gedrag en de omgeving
 • Hoe blijf je trouw aan je waarden?
  Reflectie en assertiviteit

Leerdoelen

Na deze training ben je je bewust hoe de samenhang tussen je gedrag, je vaardigheden, je waarden en je overtuigingen van invloed zijn op je effectiviteit als IT architect. Je bent je bewust van je voorkeursstijlen en je bent in staat om vanuit je eigen waarden stijlen flexibel in te zetten.

Doelgroep

Enterprisearchitecten, IT-Architecten en iedereen die IT-beleidskaders formuleert en implementeert...

Werkvormen

De training is gericht op bewustwording en ontwikkeling van vaardigheden. Dit gebeurt aan de hand van dialoog tussen de trainer en de deelnemers en praktische oefeningen. We oefenen aan de hand van simulaties van concrete werksituaties met hulp van een acteur. Bij de training wordt een syllabus met theorie en achtergrondmateriaal verstrekt.

Deze training wordt voor ArchiXL Opleidingen verzorgd door gastdocent Lisa van Ginneken. Lisa is professioneel trainer op het gebied van persoonlijke effectiviteit en communicatie, maar heeft daarnaaast ook jarenlange ervaring als enterprisearchitect en consultant. Zij begrijpt daarom als geen ander denk- en werkwijze van architecten en is in staat de training perfect af te stemmen op de behoeften van architecten. Bezoek ook de website van Lisa's bedrijf Cnxy.

Cursusduur

De training duurt drie dagen, in twee blokken van respectievelijk twee en één dag. Tijdens de training krijg je een syllabus met achtergrondinformatie uitgereikt. Tussen de twee blokken voer je een reflectieopdracht uit. Een persoonlijke intake helpt je de training te koppelen aan persoonlijke leerdoelen. Na afloop van de training worden er twee intervisiebijeenkomsten gehouden op de locatie van de opdrachtgever, met als doel het geleerde beter in de praktijk te borgen.

Kosten

De kosten bedragen € 2.390,00 exclusief BTW en zijn inclusief materiaal, koffie, thee en een lichte maaltijd. Bij deze prijs is uitgegaan van een standaard locatie. Indien wordt gekozen voor een afwijkende locatie, worden eventuele meer- of minderkosten doorberekend in de prijs.

Data

Deze training wordt op dit moment alleen als in-companytraining aangeboden. We kunnen de training daardoor optimaal aanpassen aan de situatie en de deelnemers.

Inschrijven

Wil je meer informatie over deze training, neem dan contact op met Erwin Oord via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (06-13040430).

 

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief