• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Opleidingen
  • Kennismanagement en architectuur

Kennismanagement en architectuur

Architectuur wordt nog vaak alleen gezien als ‘oplossing’; als blauwdruk voor de organisatie en haar informatiehuishouding. De achterliggende motivering voor de gekozen architectuurprincipes en de genomen ontwerpbeslissingen worden daarbij meestal niet expliciet geborgd in de organisatie. In deze cursus gaan we in op de rol van kennismanagement bij het borgen en beheren van architectuurkennis in de organisatie. We behandelen verschillende kennismanagementstrategieën en kijken hoe deze specifiek op architectuurkennis toepasbaar zijn. Ook kijken we naar praktijkvoorbeelden en analyseren succes- en faalfactoren.

Programma

Dag 1: De architect als kenniswerker
Bij het ontwerpen van een architectuur komt veel kijken. De architect is daarbij de spin in het web; een kenniswerker pur sang die uit verschillende bronnen kennis verzamelt en op basis daarvan tot een weloverwogen architectuurontwerp komt. Op deze dag gaan we in op de vraag wat dit nu eigenlijk betekent, zowel voor de architect als voor de organisatie waarin deze werkt. We inventariseren de uitdagingen die architecten en andere belanghebbenden tegenkomen bij het werken met architectuurkennis, en de mogelijke risico’s die hieraan kleven.

Dag 2: Architectuurkennismanagement
Op deze dag gaan we dieper in op de organisatie van architectuurkennis. We behandelen ideeën uit de kennismanagementliteratuur, en passen deze toe op de architectuurwereld. Bovendien kijken we naar verschillende manieren, zowel technisch als organisatorisch, om architectuurkennis in de organisatie te borgen. De dagelijkse praktijk van de cursisten komt hierbij uitgebreid aan de orde.

Dag 3: Terugkomdag
Op de terugkomdag gaan we in op specifieke vragen van de deelnemers vanuit hun eigen praktijk.

Leerdoel

Kennis en vaardigheden hoe een KM strategie op te zetten en de kennis onder architecten in de organisatie te borgen en te delen.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor IT-architecten, managers, informatiemanagers en kwaliteitsmanagers.

Werkvormen

Een belangrijk deel van de cursus is gericht op het leren vanuit de praktijk; cursisten krijgen voldoende ruimte om de huidige situatie rondom architectuurkennismanagement in hun eigen organisatie in kaart te brengen en hier gezamenlijk en met toepassing van de cursustheorie lering uit te trekken. Op basis van het in deze cursus geleerde kunnen deelnemers toewerken naar een inrichtingstraject en/of kwaliteitsimpuls voor architectuurkennismanagement in hun eigen organisatie.

Cursusduur en locatie

De cursus duurt 3 dagen van 09:30 tot 17:00 uur of van 14.00 - 21.00 uur en wordt gegeven in het midden van het land.

Kosten

De kosten bedragen € 1425,- exclusief BTW en zijn inclusief materiaal, koffie, thee en een lichte maaltijd.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen als in-company training aangeboden.

Inschrijven

Wil je meer informatie over deze cursus, neem dan contact op met Danny Greefhorst via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (06-45239926).

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief