• It Architectuur Amersfoort

  

  • Home
  • Organisatie
  • Nieuws
  • Verslag relatiemiddag "future of information"

Verslag relatiemiddag "future of information"

ArchiXL heeft op 19 april samen met haar business partner DIKW een relatiemiddag georganiseerd onder de titel "The future of information".

De behoefte aan informatie is niet nieuw - organisaties zijn sterk afhankelijk van informatie voor hun dagelijkse processen. Organisaties moeten wel steeds sneller acteren op veranderingen in de omgeving en dit leidt tot allerlei nieuwe informatiebehoeften. Een dergelijke flexibiliteit realiseren is alleen mogelijk als er een duidelijke data architectuur is gedefinieerd. ArchiXL en DIKW hebben op 19 april een gezamenlijke relatiemiddag georganiseerd waarin we meer hebben verteld over onze gezamenlijke visie, maar ook over hoe we hier in de praktijk mee omgaan. Data, Informatie en Kennis is wat ons verbindt en samen hebben we een volledig perspectief op wat dit betekent voor organisaties, van visie tot oplossing.

Danny Greefhorst van ArchiXL en Dinand Kleijbeuker van DIKW openden de relatiemiddag met een gezamenlijke visie (presentatie). Onderdeel van deze visie is dat we zien dat het voor organisaties lastig is om goed te anticiperen op toekomstige informatiebehoeften, waardoor het belangrijk wordt om na te denken over de mate van structuur en betekenis die vantevoren bekend dienen te zijn. Aan de andere kant neemt het belang van de data zelf af, omdat steeds meer gewoon beschikbaar is. De nadruk komt daarmee te liggen op de algoritmen, waarbij een kernvraag is welke algoritmen onderscheidend zijn.

Toine Schijvenaars en Remco de Boer van ArchiXL vertelden vervolgens over hoe om te gaan met betekenis van gegevens (presentatie). Ze vertelden dat het belangrijk is om de betekenis van gegevens vast te leggen omdat hiermee de waarde van de gegevens toeneemt. Naast het vastleggen van deze betekenis is het vooral ook belangrijk deze op laagdrempelige wijze te publiceren zodat afnemers dit ook kunnen gebruiken. Toine liet zien hoe de informatiemodellen voor gemeenten op soortgelijke wijze zijn gepubliceerd op GEMMA on-line.

Na een korte koffiepauze was het aan Jan Kees Schakel van Sensing Clues om te vertellen over hoe sensordata gebruikt kan worden voor de bescherming van wild (presentatie). Door sensoren op allerlei plaatsen in de wildernis te verstoppen kunnen stropers zo snel mogelijk gesignaleerd worden. De resulterende sensordata leidt tot "actionable intelligence" waardoor snel kan worden ingegrepen.

De laatste presentatie werd verzorgd door Rogier Werschkull en Hugo Koopmans van DIKW en ging over de relatie tussen Big Data en architectuur (presentatie). Zij waarschuwden vooral voor een technologie-gedreven aanpak; de business behoefte moet centraal staan. Anderzijds moeten ook snel resultaten getoond kunnen worden, wat lastig is bij een traditionele data warehouse benadering. Volgens hen ligt de oplossing bij het inrichten van een "data library"; een gestructureerde vorm van een "data lake".

Na al deze presentaties was er ruim de tijd om na te praten over al deze "food for thought". Daarbij ontstonden geanimeerde gesprekken en hoorden we van veel aanwezigen dat zij het een geslaagd evenement vonden.

Contact

ArchiXL B.V.
Nijverheidsweg Noord 60-27
3812 PM Amersfoort

Telefoon: 033 258 5545

E-mail: info@archixl.nl

   

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen binnen ArchiXL?

Aanmelden voor de nieuwsbrief