opleiding

Architectuurmodelleren met ArchiMate™

Enterprise architectuur is een vakgebied dat zich bezighoudt met het sturen op veranderingen in organisaties, zodat deze in lijn zijn met strategie, doelstellingen, eisen en ontwikkelingen. Door het gebruik van enterprise architectuur verbetert de kwaliteit van de dienstverlening en worden de kosten voor het inrichten en beheren van de organisatie beperkt. Een enterprise architectuur bestaat typisch uit een verzameling architectuurprincipes en modellen. Het gebruik van een standaardtaal is daarbij belangrijk, zodat uniformiteit ontstaat in architectuurmodellen en verwarring wordt voorkomen.

Deze cursus geeft inzicht in architectuurmodelleren met de taal ArchiMate™. De kracht van ArchiMate™ is dat het verschillende aspectgebieden met elkaar verbindt - processen, applicaties en technologie - waardoor inzicht in de samenhang van de organisatie ontstaat. Daarmee onderscheidt het zich van andere talen die gericht zijn op specifieke deelgebieden, zoals het modelleren van software (UML).

Daarnaast is ArchiMate™ een open standaard en heeft het inmiddels een brede gebruikersgroep. Door gebruik te maken van ArchiMate™ krijgen organisaties een beter overzicht en inzicht, waardoor veranderingen beter worden gestuurd. De cursus zoals deze door ArchiXL wordt gegeven, combineert een goede theoretische basis met rijke praktijkervaringen en inzichten.

De modellen die worden aangereikt zijn in de praktijk beproefd door consultants van ArchiXL. Zij weten daardoor wat wel en niet verstandig is en wat de meeste toegevoegde waarde heeft.

Cursusgeld

De kosten bedragen € 1400,- per deelnemer exclusief BTW en zijn inclusief materiaal.

Cursusduur en locatie

Deze cursus wordt momenteel alleen in-company gegeven en duurt anderhalve werkdag in totaal. Indien gewenst kan dit worden gegeven in drie blokken.

Leerdoelen

Kennis hebben van architectuurmodellering in het algemeen en de rol van ArchiMate™ hierin;

Kennis hebben van de concepten, notatie en gezichtspunten van ArchiMate™.

Programma

De cursus bestaat uit twee dagen waarin onder meer wordt ingegaan op architectuur modellering in het algemeen en de rol van ArchiMate™ hierin. Uiteraard wordt ook uitgebreid ingegaan op ArchiMate™ zelf: de visie erachter, de concepten, de notatie en de modellen. Daarbij wordt duidelijk welke diagrammen u kunt maken, welke het meest relevant zijn en wat u ermee kunt doen. Naast behandeling van de theorie is er ruimte voor discussie en wordt aan de hand van een case geoefend. Ook worden deelnemers voorbereid op de examenvragen die ze kunnen gaan tegenkomen wanneer ze voor certificering gaan. 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor informatiemanagers, enterprise architecten, business architecten en IT-architecten of anderen met een interesse in architectuurmodellering. De cursus is vooral bedoeld als kennismaking met ArchiMate™: voorkennis wordt niet verondersteld.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen als in-company training aangeboden.

Illustratie inschrijven voor opleiding
Deze opleiding volgen?

Schrijf u in voor deze opleiding via het formulier achter de onderstaande button.

© ArchiXL  |  KvK 05084421