02-09-2022

Beginnen met Linked Data: eerste ervaringen

Anderhalf jaar werken bij een adviesbureau op het gebied van architectuur- en kennismanagement geeft veel nieuwe inzichten: Leon's begin bij ArchiXL.

Veel nieuwe inzichten, zo ook in het tegenwoordig steeds meer bekende Linked Data. Maar mijn kennismaking ermee startte niet met het volgen van een training of het lezen van documentatie. Bij de opdracht voor podiumkunst.net zijn we namelijk een architectuur aan het ontwikkelen die hierover gaat. Het moet ervoor zorgen dat informatie van alle podiumkunst instellingen online te vinden is en aan elkaar verbonden is in een zogenaamde knowledge graph. Ik had al kennis over architectuur, maar van een knowledge graph en de achterliggende principes en gedachten had ik op dat moment nog nooit gehoord. Deze principes en gedachten moest ik in relatief korte tijd tot me nemen om ermee aan de slag te kunnen bij de opdracht. Gelukkig werd ik hier goed in begeleid en werd alles duidelijk uitgelegd, maar het was veel complexe informatie bij elkaar in korte tijd. Maar goed, Linked Data it is, en het is interessant!

Deze eerste aanraking van het structureren van data in een graaf was de eerste ervaring met Linked Data. De informatie in de graaf is opgebouwd in de vorm van triples die bestaan uit een subject, een predicaat en een object. Dit is de basis van Linked Data. Maar om de informatie tussen alle instellingen automatisch te bevragen, moet de informatie machineleesbaar.  Om die reden zijn SPARQL (uitspraak: sparkle) queries interessant. Dit zijn zoekvragen die variabelen matchen met de data en de resultaten in machineleesbare vorm opleveren. Na geluisterd te hebben naar anderen en voorbeelden gezien te hebben, begin ik dit soort queries beter te begrijpen. Zo begrijp ik nu dat een vraagteken wordt gebruikt als variabele en dat ik prefixes moet gebruiken om de vocabulaires die ik gebruik aan te geven.

De voorbeelden en uitleg waren toch niet genoeg, dus naast mijn grote opdracht bij het RVO en de opdracht bij podiumkunst.net heb ik tijdens onze jaarlijkse werkweek de tijd genomen om er wat dieper erin te duiken. Daarmee kon ik direct ook beter meedenken met de toekomstige productvisie, waarin Linked Data centraal staat. Ik ben er nu wel van overtuigd dat de Linked Data een efficiënte manier is om data gestructureerd op te slaan.

Voor meer vragen over het begin van mijn Linked Data avontuur, of over Linked Data in het algemeen, ben ik te bereiken via mijn contactpagina.

contact met leon 

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  KvK 05084421