opleiding

Inleiding in de architectuur

Architectuur heeft in de afgelopen twintig jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een architect is een hoogopgeleide professional met kennis van geavanceerde methoden en raamwerken. De moderne architect maakt goede architecturen en ‘verkoopt’ architectuur aan het management.

Deze cursus biedt beginnende architecten een overzicht van het vakgebied. De deelnemers zien op welke gebieden zij tekortschieten en zij kunnen onderzoeken welke aspecten van het architectuurvak hen het beste liggen. De cursus heeft een belangrijke praktische component: architectuur is vooral een kwestie van doen.

Cursusgeld

De kosten bedragen € 2100,- exclusief BTW en zijn inclusief materiaal, koffie, thee en een lichte maaltijd.

Cursusduur en locatie

De cursus duurt drie dagen van 09:30 tot 17:00 uur en kan in-company of in overleg op kantoor ArchiXL gegeven worden.

Leerdoelen

Kennis opdoen van wat architectuur is, waarvoor het dient en hoe het toe te passen;

Kennis opdoen van beschikbare architectuurraamwerken en -methoden, en de verschillen tussen die raamwerken en methoden;

Ervaring opdoen met het opstellen van architectuurprincipes en architectuurmodellen;

Kennis opdoen van hoe architectuur succesvol te maken is in een organisatie.

Programma

Dag 1: Kennismaken met architectuur

Hier wordt uitgelegd wat architectuur is en waarom architectuur een belangrijke rol speelt in moderne organisaties. We behandelen verschillende soorten architectuur en hoe die met elkaar samenhangen. Verder analyseren we de werkzaamheden van de architect. Ook wordt uitgelegd wat de context van architectuur is en hoe de architect samenwerkt met mensen uit andere disciplines, zoals informatiemanagers en systeemontwerpers. Daarnaast maken we een ronde langs veelgebruikte architectuurmethoden en -raamwerken en verklaren waarin ze van elkaar verschillen en hoe een methode of raamwerk te kiezen die past bij de organisatie.

Dag 2: De architect als ontwerper

We duiken dieper in de materie van de architectuur. We leggen uit wat architectuurprincipes zijn en oefenen met het opstellen ervan. Daarnaast behandelen we een aantal architectuurmodellen en kijken welke modellen in welke situatie nodig zijn. Aan de hand van een praktijkcasus stellen we die modellen op en maken zo een echte architectuur

Dag 3: De architect in de organisatie

Welke doelgroepen heeft de architectuur in de organisatie en hoe visualiseren we architectuurmodellen herkenbaar voor die doelgroepen? Wat zijn de succesfactoren voor het realiseren van een architectuur en hoe gebruiken we architectuur bij het maken van een business-gedreven plateauplanning? Verder behandelen we de architectuurprocessen die nodig zijn om de architectuur in de organisatie te verankeren. Als laatste analyseren we welke competenties een architect moet hebben om succesvol te opereren. De cursisten bepalen hierbij voor zichzelf welke competenties zij verder willen ontwikkelen.

Doelgroep

Deze cursus is gericht op beginnende architecten in het bedrijfsleven en in de publieke sector. Van deelnemers wordt een hbo-denkniveau verwacht.

Data

Deze cursus wordt op dit moment alleen als in-company training aangeboden.

Illustratie inschrijven voor opleiding
Deze opleiding volgen?

Schrijf u in voor deze opleiding via het formulier achter de onderstaande button.

© ArchiXL  |  KvK 05084421