24-02-2023

ArchiMate 3.2 toegelicht door chat.openai (de tekortkomingen van ChatGPT)

Blogs schrijven kost veel tijd, dus ik dacht slim te zijn door een nieuwe ontwikkeling van eind 2022 toe te passen. Deze ontwikkeling is natuurlijk ChatGPT, een superslimme chatbot ontwikkeld door Elon Musk’s OpenAI. Helaas ging dit niet helemaal zoals gehoopt.

Een andere nieuwe ontwikkeling van eind 2022 is de nieuwe versie van de ArchiMate specificatie. De ArchiMate modelleertaal is een veelgebruikte taal voor het in kaart brengen van de Enterprise Architectuur van organisaties. Aangezien we bij veel van onze klanten werken met deze modelleertaal, leek het mij een goed idee om een blog item te maken waarin de verschillen tussen ArchiMate 3.1 en 3.2 worden toegelicht. Toen ik de chatbot vroeg om een artikel te schrijven met daarin de verschillen tussen ArchiMate 3.1 en 3.2 kwam hij met het onderstaande verhaal.

In eerste opzicht ziet deze tekst er heel geloofwaardig uit, maar als kenner van ArchiMate, valt je direct op hoeveel inhoudelijke fouten er in de tekst zitten. Van boven naar beneden konden we hier in ieder geval al de volgende inhoudelijke fouten in ontdekken.

  • De outcome layer bestaat niet in ArchiMate. Wel zou je dit een viewpoint kunnen zijn dat gebruikt maakt van elementen uit de motivatie laag zoals Goal, assessment en Outcome.
  • De extensie met motivatie elementen werd al toegevoegd met de komst van ArchiMate 3.0.
  • De realisatie relatie bestond al veel langer voordat ArchiMate 3.2 uitkwam. Namelijk al sinds de eerste versie van ArchiMate.
  • De influence relatie is niet toegevoegd met ArchiMate 3.2. Deze bestond al langer, maar de notatie ervan is geüpdate met de komst van de motivatielaag in ArchiMate versie 3.
  • ArchiMate 3.2 is een kleine update en voegt helemaal geen nieuwe elementen toe.
  • Je mag in ArchiMate zelf bepalen wat voor views je maakt en hoe gedetailleerd deze zijn. De standaard geeft wel wat richtlijnen en ideeën voor deze views in de vorm van de viewpoint beschrijvingen in de specificatie, maar het is dus niet waar dat je met ArchiMate 3.2 meer gedetailleerde views kan maken.

De laatste zin is een mooie afsluitende zin taalkundig en commercieel gezien. Het verkoopt de nieuwe versie van ArchiMate goed, maar helaas klopt er inhoudelijk niet zo veel van. Wil je wel een accuraat beeld van wat er nieuw is in ArchiMate 3.2? Kijk dan in de releasenotes van de nieuwe ArchiMate 3.2 specificatie. Alles bij elkaar kan ChatGPT mooi ogende teksten produceren, maar zonder zekerheid dat de inhoud ervan klopt.

Blog geschreven door:

Joeri van Es

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  KvK 05084421