26-08-2011

De 7 spirituele wetten van succes in de praktijk van een enterprise architect

Dat lukt goed in de hangmat in het zonnige zuiden van Frankrijk op een rustige camping terwijl de kinderen zich vermaken op de miniclub. Mede geïnspireerd door Deepak Chopra wil ik graag met jullie de 7 spirituele wetten van succes vertalen naar de dagelijkse praktijk van het leven van een enterprise architect.

1. Het toepassen van de wet van pure potentialiteit

Ervaar de architectuur. Neem de tijd om één te worden met de enterprise architectuur en in stilte getuige te zijn van de kracht van de business architectuur, de eenvoud van de informatiearchitectuur en de robuustheid van de technische architectuur.

Oordeel niet je stakeholders. Begin elke dag met het voornemen om niet de business te veroordelen dat zij niet of nauwelijks idee hebben van de techniek onder de motorkap of de infratechneut die zegt dat hij of zij een poort toch echt niet open gaat zetten in de firewall i.v.m. beveiliging.

2. De wet van geven

Waar ik als architect ook ga en wie ik ook tegenkom, ik zal hem of haar iets geven. Een powerpoint presentatie, een mooie architectuurplaat van het ICT applicatielandschap of een compliment dat de beveiliging toch echt goed geregeld is.

Wees dankbaar voor alles wat je ontvangt. Een nieuwe procesplaat, een aanpassing in het organigram, een wijziging in de missie/visie/strategie, informatie over de nieuwe applicatie of een uitgewerkt netwerkdiagram. Bedank de stakeholder en wens hem of haar in stilte geluk, vreugde en plezier.

3. De wet van oorzaak en gevolg

Wees actief bewust van de keuzes die je maakt. Het reduceren van 3 applicaties naar 1 kunnen mensen blij, maar ook verdrietig maken. Elke keer als ik een keuze maak, ga ik mezelf twee vragen stellen: 'Wat zijn de consequenties van de keuze die ik maak?" en: 'Zal deze keuze mij en degenen die erdoor beïnvloed worden voldoening en geluk brengen?'

Als de keuze een aangenaam gevoel geeft, zal ik enthousiast die weg inslaan. Als de keuze een onaangenaam gevoel geeft, zal ik naar de consequenties van mijn actie kijken. Als ik me hierdoor laat leiden ben ik in staat spontaan de juiste keuze voor de gewenste architectuur te maken.

4. De wet van de minste weerstand

Vandaag zal ik de mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen accepteren zoals ze zich voordoen. Ik zal weten dat dit moment is zoals het moet zijn, omdat het hele architectuur is zoals het moet zijn. Ik houd niet rigide vast aan de in beton gegoten architectuurprincipes en vastgestelde architectuurplateaus voor 2015.

Als ik de IST architectuur heb geaccepteerd zoals deze is, zal ik verantwoordelijkheid nemen voor deze situatie en voor alle gebeurtenissen die ik als problemen zie. Ik weet ook dat er in elk probleem een gelegenheid schuilt en door alert te zijn op gelegenheden, kan ik dit moment transformeren tot de gewenste SOLL architectuur.

Ik zal niet proberen anderen te overtuigen of over te halen tot mijn standpunt. Ik zal open blijven staan voor alle standpunten en niet star vasthouden aan één ervan.

5. De wet van intentie en wens

Ik zal een roadmap maken van al mijn wensen op het gebied van architectuur. Ik zal deze lijst altijd bij mij dragen. Ik zal ernaar kijken voordat ik 's avonds ga slapen. Ik zal ernaar kijken als ik 's ochtends wakker word.

Ik zal deze roadmap bekend maken in de gehele organisatie, van business t/m techniek. Met iedereen waarmee ik praat zal ik refereren naar deze lijst. Ik zal het heden accepteren zoals het is en de toekomst met behulp van mijn diepste, dierbaarste intenties en wensen verwezenlijken binnen de gewenste kwaliteit, tijd en kosten.

6. De wet van het afstand nemen

Ik zal mezelf en de mensen om me heen de vrijheid geven te zijn zoals ze zijn. Ik zal mijn mening over hoe dingen zouden moeten zijn niet rigide opleggen. Ik zal problemen niet op een geforceerde manier oplossen, omdat ik daarbij nieuwe problemen schep.

Onzekerheid is een essentieel ingrediënt van mijn ervaring. In mijn bereidheid onzekerheid te accepteren zullen oplossingen spontaan volgen uit het probleem, uit de verwarring, wanorde en chaos. Hoe meer onzeker de dingen lijken, hoe veiliger ik me zal voelen, want onzekerheid is mijn weg naar de vrijheid. Met behulp van de wijsheid van de onzekerheid zal ik mijn zekerheid vinden.

Door mezelf open te stellen voor alle mogelijkheden binnen de vastgestelde kaders zal ik het plezier, het avontuur, de magie en het mysterie van de enterprise architectuur leren kennen en leren waarderen.

7. De wet van Dharma

Ik zal een lijst maken van mijn unieke talenten. Als ik mijn unieke talenten gebruik ten dienste van de architectuur, raak ik mijn gevoel voor tijd kwijt en creëer ik weelde in mijn leven en in het leven van anderen.

Door mezelf in dienst te stellen voor anderen en me af te vragen hoe ik kan helpen zullen vele stakeholders op mijn pad komen en kan ik iedereen helpen.

Jan Willem van Veen (jwvveen@archixl.nl) is principal consultant en partner bij ArchiXL.

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  KvK 05084421