19-10-2022

Architectuur als Linked Data

Het is belangrijk om architectuur op een goede manier te ontsluiten zodat het maximaal toegankelijk is voor alle doelgroepen. Tegelijkertijd zijn architectuurtalen zoals ArchiMate hier niet maximaal op gericht.

Het is belangrijk om architectuur op een goede manier te ontsluiten zodat het maximaal toegankelijk is voor alle doelgroepen. Tegelijkertijd zijn architectuurtalen zoals ArchiMate hier niet maximaal op gericht. Daarnaast zijn ze eigenlijk te abstract. Je kunt niet exact genoeg uitdrukken wat je precies probeert te modelleren en het resulterende model is voor meerdere uitleg vatbaar. Linked Data past goed op deze doelstellingen en maakt het eenvoudiger om meer toegankelijk en meer gericht informatie te definiëren en ontsluiten.

Op 18 oktober heeft Danny Greefhorst een presentatie verzorgd over het onderwerp. In deze presentatie vertelt hij meer over de motivatie achter het idee en laat hij een verdere uitwerking zien. Zo heeft hij bijvoorbeeld een mapping gemaakt van ArchiMate op veelgebruikte Linked Data vocabulaires. Daarnaast heeft hij een demonstrator gemaakt, waarin je kunt zien hoe je ArchiMate modellen kunt definiëren, verrijken en publiceren als Linked Data. Hij gaat ook in op hoe de Europese referentie-architectuur EIRA beschikbaar is als Linked Data.

Bekijk hier de presentatie

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over dit artikel?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  KvK 05084421