20-05-2022

ArchiXL gebruikersdag 2022

Op 18 mei heeft ArchiXL in het Muntgebouw in Utrecht een ArchiXL gebruikersdag georganiseerd rondom het thema referentiearchitecturen. Op de dag vertelden een aantal klanten over hun specifieke referentie-architecturen en hoe zij de producten van ArchiXL daarbij gebruiken. Eric Brouwer vertelde vanuit NORA over het belang van een dienstverleningsconcept voor overheidsorganisaties. Er was te horen hoe wiki's het gebruik van CORA en de VERA bij woningcorporaties heeft gestimuleerd. Vanuit Kennisnet werd verteld over de relatief jonge architectuur FORA voor het funderend onderwijs en de waarde van een softwarecatalogus. Vanuit het Waterschapshuis werd met name ingegaan op de rol en het proces van communities rondom de WILMA.

Na presentaties van klanten vertelde Danny Greefhorst over de productievisie van ArchiXL. Centraal in deze visie staat het verbinden en het laagdrempelig ontsluiten van data en kennis op basis van Linked Data. Naast de bestaande producten zal een nieuw Linked Data platform beschikbaar komen, die expliciet zal worden verbonden aan de bestaande producten. Kennis in wiki's zal in de toekomst daardoor ook als Linked Data beschikbaar zijn. Het inhoudelijke programma werden afgesloten met een korte paneldiscussie over de rol van de gebruikersgroep. Hieruit kwam met name de behoefte aan inhoudelijke kennisuitwisseling, zoals over de gebruikte kennismodellen en de verschillen daartussen. Daarnaast kwam er een duidelijke behoefte aan communityvorming, zodat meer zicht ontstaat op nieuwe functionaliteiten en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Er was ook behoefte aan een handleiding, een nieuwsbrief over nieuwe functionaliteiten en een forum. Los van de producten zagen de deelnemers ook een rol voor ArchiXL in het ondersteunen van nieuwe architecten binnen de overheid.

De dag sloot af met een gemeenschappelijke borrel waarin de deelnemers met elkaar konden napraten en met elkaar konden verbinden. Al met al was het een geslaagde bijeenkomst met veel kennis- en netwerkuitwisseling.

Op deze pagina zijn de presentaties en enkele foto’s van de dag beschikbaar.

ICTU over NORA

Eric Brouwer vertelde vanuit NORA over het belang van een dienstverleningsconcept voor overheidsorganisaties.

Bekijk hier de presentatie

Kennisnet over FORA

Henk Nijstad van Kennisnet vertelde over de relatief jonge architectuur FORA voor het funderend onderwijs en de waarde van een softwarecatalogus.

Bekijk hier de presentatie

CorpoNet over CORA en VERA

Marcel van den Bos, Vincent Breuking en Arjen de Vries van CorpoNet vertelden hoe wiki's het gebruik van CORA en de VERA bij woningcorporaties heeft gestimuleerd. 

Bekijk hier de presentatie

Het Waterschapshuis over WILMA

Anita Langenacker van het Waterschapshuis ging in op de rol en het proces van communities rondom de WILMA.

Bekijk de presentatie hier

Toekomst ArchiXL semantisch platform

Danny Greefhorst vertelde over de productievisie van ArchiXL. Centraal in deze visie staat het verbinden en het laagdrempelig ontsluiten van data en kennis op basis van Linked Data.

Bekijk hier de presentatie

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over dit artikel?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  KvK 05084421