22-05-2011

Agile ontwikkeling met Sharepoint

Boeken als “Management 3.0”, voor het leiden van systeemontwikkeltrajecten waarin stapsgewijs uit de doeken wordt gedaan dat agile ontwikkeling zoals SCRUM natuurlijk wel aangestuurd moeten worden door agile management, vinden gretig aftrek. En laten we wel wezen, het is toch de natte droom van elke ICT projectmanager dat al zijn/haar ICT trajecten binnen tijd en geld en met de gewenste kwaliteit worden opgeleverd?!?

Afgelopen 10 jaar heb ik een aantal succesvolle trajecten gezien waarin bovengenoemde methodiek in meer of mindere mate is toegepast. Ik wil in deze blog kort stilstaan bij één van de succesfactoren die naast succesfactor tevens een soort van constante grootste bottleneck is geweest.

En dan heb ik het over Microsoft Sharepoint… Fantastisch product als je alle gevraagde functionaliteit standaard weet te houden en in korte tijd je opdrachtgever wil verrassen met snel bijelkaar geklikte mix van grafisch gelikte designer pagina’s, formulieren, lijsten en niet te vergeten… workflows! Ook de snelheid waarmee wijzigingen kunnen worden doorgevoerd past heel goed in de eerste fase van een ontwikkeltraject waarbij de specificaties nog niet helemaal in beton zijn gegoten en waarbij gezamenlijk met de klant de wisselwerking plaatsvindt door eerst iets te laten zien en daarna de specificatie te verbeteren. Daarnaast doet het altijd goed als je zegt dat je een standaardproduct geschikt maakt i.p.v. een maatwerk systeem levert. Een succesvolle eerste fase van het project is doorlopen en funding voor de tweede fase is met vlag en wimpel binnengehaald.

Echter… nadat het project is overgegaan naar een fase waarin veel meer gevraagd wordt om een vaste structuur, duidelijke procedures en focus op efficiënt beheer gaat de schoen wringen. Dan blijkt dat het woud van workflows, het missen van referentiële integriteit binnen de lijsten, de groei van het aantal lijstrecords in de database en ontbreken van een goede OTAP voorziening (en dan heb ik het vooral over de designerpagina’s waarvan de ‘harde’ weblink wordt opgeslagen in de database) bij elke deployment van een release binnen de OTAP straat steeds meer pijn gaat doen.

Plotseling komt er tijdens het project de vraag “refactoring of nieuwbouw?” ter sprake waarbij iedereen weet dat nieuwbouw geen optie is vanwege de reeds gemaakte investering en de periode dat er niet of nauwelijks meer nieuwe features kunnen worden gebouwd. Dan is het dus de kunst om een goede balans te vinden tussen refactoring en het tevreden houden van eindgebruikers door het toevoegen van nieuwe features.

Uiteindelijk als er vlak voor het in beheer en onderhoud gaan van het systeem nog een certificering ronde is voor ISO 27001 of zelfs SAS70/ISAE 3402 heeft inmiddels de barbecue met alle ontwikkelaars plaatsgevonden waarbij gevierd is dat Sharepoint definitief is uitgefaseerd.

Sharepoint kan dus zeker een onmisbare schakel zijn bij de agile ontwikkeling van een systeem.

Jan Willem van Veen (jwvveen@archixl.nl) is principal consultant en partner bij ArchiXL.

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  Chamber of Commerce  05084421