27-11-2016

Het belang van de eigen wil

Als je er anders naar kijkt kun je het echter ook positief uitleggen. Wellicht is het zo dat mensen die hun eigen wil volgen ervoor zorgen dat anderen ze gaan volgen. Deze mensen hebben mogelijk zelfs geen formele macht, maar alleen informele macht; zij tonen leiderschap en inspireren anderen.

Als ik om mij heen kijk in organisaties zie ik te weinig mensen die leiderschap tonen. Er wordt veel gekeken naar management en hen verweten dat ze geen leiderschap tonen. Dat is voor een belangrijk deel terecht. Een gemiddeld strategiedocument lijkt weinig inspirerend en zich vooral te richten op omzetverhoging. Op de werkvloer is er ook weinig zichtbaar van het leiderschap van management. Management toont vaker dan gewenst wantrouwen en vervalt in allerlei controlemechanismen.

Het kwartje dat echter bij mensen niet lijkt te vallen is dat leiderschap niet voorbehouden is aan management, maar een verantwoordelijkheid is van iedere medewerker. We hebben allemaal een wil, passies en verlangens en als we deze weten aan te boren, te vertalen naar het belang van de organisatie en anderen te inspireren dan kunnen we als individuele medewerker veel bereiken. In dit tijdsgewricht kunnen we ons niet meer afhankelijk opstellen van management. Management wil ook graag dat we zelf verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen.

Als je wat dieper kijkt dan is de kracht van de individu in potentie groot. In zijn boek “Your Unique Self” stelt Marc Gafni dat ieder mens een uniek perspectief op de wereld heeft. Sterker nog: ieder mens heeft een unieke bijdrage te leveren aan deze wereld; een geschenk. De kunst is alleen dit geschenk te vinden, erin te geloven en ernaar te streven dit geschenk te leveren. Samen zijn we in staat organisaties en de maatschappij te verbeteren. Het zou zonde zijn om alleen te kijken naar welke geschenken management kan bieden; als iedereen in de organisatie zijn persoonlijke geschenken levert kunnen we zoveel meer bereiken.

Het nastreven van je eigen wil, passie en verlangens is niet alleen een soort leuk extraatje. Het is de kern van het leven. Op het Landelijk Architectuur Congres was er een presentatie van Maarten van der Weijden, Olympisch Kampioen en Wereldkampioen Openwaterzwemmen en Sportman van het Jaar 2008. Maarten vertelde dat, nadat hij was genezen van Acute Lymfatische Leukemie, hij zichzelf had voorgenomen om elke dag te leven alsof dat zijn laatste dag was. Het bleek dat hem dat uiteindelijk onvoldoende levensenergie gaf. Pas toen hij zichzelf een doel had gesteld (het winnen van een gouden Olympische medaille) kreeg zijn leven weer betekenis.

Danny Greefhorst (dgreefhorst@archixl.nl) is directeur en principal consultant bij ArchiXL.

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  Chamber of Commerce  05084421