13-06-2018

Live architectuur: een praktische invulling van architectuur

En dan laat ik Blockchain nog maar even buiten beschouwing. Er lijkt één ding te zijn die men in al die drukte vergeet: architectuur. Waarom was het ook al weer nodig om inzicht en overzicht te creëren? We zijn al zo druk met al deze mooie nieuwe technieken.

Architectuur lijkt soms een “besmette” term geworden, doordat het vaak staat voor trage besluitvorming, extra kaders en regels en extra complexiteit in projecten. En dat willen we natuurlijk niet meer. We willen snel en wendbaar zijn. En dus gaan teams in veel gevallen zelfstandig aan de slag en bedenken zelf hun eigen regels. In veel gevallen gaat dat prima totdat het team tot de ontdekking komt dat er in ketens samengewerkt moet worden met andere teams. En dan is het soms toch handig dat dezelfde methoden, technieken, hulpmiddelen en oplossingen gebruikt worden. Ook is het handig dat er hergebruik kan plaatsvinden van onderdelen die of op de plank liggen of generiek gebruikt worden.

Kortom: de behoefte aan architectuur komt vanzelf weer terug. Maar dat betekent niet dat architectuur niet mee moet in het veranderproces wat nu gaande is. Ook van architectuur wordt nu verlangd dat het meer “agile” en dus meer “continuous” is. Niet meer een projectstartarchitectuur die pas na 3 maanden klaar is. Niet meer om de zoveel tijd een architectuurscan die een IST situatie oplevert. Maar wat dan wel? Live architectuur is een vorm van architectuur die "real-time" inzicht geeft. Het geeft direct inzicht in de aanwezige architectuur en haar kenmerken, bijvoorbeeld op het gebied van security, beheer, performance, risico’s en kosten. Dat inzicht kan direct gegeven worden bij de beschikbare architectuurmodellen, bijvoorbeeld door dit als kleuringen van modelelementen te tonen. Dure elementen kun je bijvoorbeeld automatisch rood kleuren, waardoor duidelijk is dat ze aandacht vragen.

Dit soort inzichten kunnen ook heel snel gegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan het direct inzicht geven in de impact van het uitvallen van systemen op de beschikbaarheid van processen. Hiermee wordt informatie die bij IT beschikbaar is direct ook inzichtelijk voor de gebruikersorganisatie. Bij veel organisaties zijn er nu control rooms die de infrastructuur monitoren. Zij hebben een hoop (dubbele) monitoren met lampjes en dashboards met stoplichten die op rood springen als een server of een verbinding uitvalt. Deze informatie is niet direct inzichtelijk voor de rest van de organisatie. In veel gevallen wordt het zelfs pas inzichtelijk in de SLA rapportages en dan is het natuurlijk al te laat. Dit kan dus veel beter live, zodat een verantwoordelijke iets te kiezen heeft en inzicht heeft in risico’s en kosten van gebeurtenissen. Dat kan gepresenteerd worden in een business architectuur, die is geformuleerd in termen die iedereen in de organisatie begrijpt.

Wij geloven daarom in live architectuur, waarbij IT direct in verbinding staat met de rest van de organisatie. Dat ondersteunen we met ons ArchiMedes platform, waarmee architectuurmodellen gepubliceerd kunnen worden. Deze modellen kunnen geïntegreerd worden met live eventdata uit allerlei bronnen zoals de CMDB en monitoring systemen. Hiermee wordt architectuur een soort dashboard. Het gaat letterlijk leven en krijgt het allerlei extra meerwaarde: live en continu.

Interessant? Deel het!
Illustratie stel je vraag
Meer weten over deze blog?

Neem contact op met ons, we vertellen er graag meer over!

© ArchiXL  |  Chamber of Commerce  05084421